Blokfluit onderhoud

Iedere blokfluit heeft onderhoud nodig en soms heeft een blokfluit echt een probleem. Blokfluiten moeten op de eerste plaats regelmatig geolied worden om het hout tegen vocht te beschermen. Blokfluitisten doen dat zelf, ongeveer vier keer per jaar, maar kinderen kunnen misschien een beetje geholpen worden. Hieronder wordt uitgelegd hoe zoiets gedaan wordt:
Janine de Jong - Blokfluitdocente

Hees of verstopt

Sommige fluiten klinken regelmatig hees of 'verstopt'; druppeltjes condens sluiten dan de kernspleet af, het gedeelte waar je doorheen blaast. Het helpt vaak iets als het blok en/of de bovenkant van de kernspleet schoongemaakt wordt met alcohol door de docent of de volwassen speler.
Verder kunnen speciale anti-condens druppels gebruikt worden. De beste oplossing kan een blokfluitbouwer of reparateur bieden. Ook als een blokfluit onzuivere tonen heeft of in z'n geheel te hoog of te laag is.

Scheur

Eén van de ergste dingen die kunnen gebeuren is een barst of scheur in de blokfluit. Soms door een ongelukje, soms door te weinig oliën of door iets anders. Gelukkig kan een bouwer of reparateur de barst vaak lijmen of een extra ring plaatsen.

Schimmel

Een enkele keer komt schimmel voor in blokfluiten. Het is inderdaad belangrijk om het instrument steeds goed droog te wissen, bij voorkeur met een stokje plus lapje of stukje zeem. Verder is het goed om de etui, hoes of doos een tijdje open te laten na het spelen voor nadrogen/ventilatie. Men zegt dat behandelen met mondwater kan helpen in geval van schimmel. Reparateurs en bouwers weten ook vaak raad in zo'n geval.

Een dag zonder muziek, is een dag niet geleefd!